måndag 11 november 2013

Jägarskolan Del 1. Tillfälle 6. Jaktformer

Dagens lektion handlade om Uppflogsjakt och uppsprångsjakt, Jakt med stående fågelhund, Jakt med stötande hund, Trädskällarjakt och Toppfågeljakt

Uppflogsjakt och uppsprångsjakt: (uppflog = fåglar, uppsprång =fyrfota djur o fasan)
Går ut på att försöka få viltet att röja sig så att man kan skjuta det.
Antingen stöter man själv, eller så stöter en kompis eller en hund upp viltet. Det är bra att stanna upp lite nu o då så att viltet tror att man har sett dom, så man inte bara traskar förbi viltet.
Vapen: Hagel är att föredra.

Jakt med stående fågelhund: Bygger på samma princip som med ställande hund.
Hunden letar upp fågeln och står blixtstill o pekar på hunden, sen avancerar hunden (går emot fågeln) när fågeln lyfter ska hunden lägga sig. Sen efter skottet ska hunden apportera och hålla i viltet tills ägaren säger att den får släppa.
Man bör vara väldigt fysiskt aktiv själv om man har en sånhär hund.
Synonymt med jaktformen är ripjakt på fjällen.
Viltslag: Ripa, tjäder, orre, järpe, fasan, rapphöna.
Hundraser: irländsk jatksetter, pointer, vorsteh, 
Hundarna ska vara rådjursrena och ren-rena.

Jakt med stötande hund: En stötande hund ska bara stöta viltet, den har inga andra krav på sig. En stötande hund ska söka under bössan, dvs, i så god kontakt med föraren att denna med hagelvapnet kan skjuta det viltet som hunden stöter upp. Det betyder i praktien att hunden aldrig får vara mer än 20-30 meter från föraren i sidled och inte mer än 10 meter framför.
I marker med täta småviltstammar kan en sttande hund ge många
Viltet: fasan, rapphöna, skogsfåglar, kan även vara kanin och räv, hare,
Är man flera som jagar är det viktigt att man bestämmer skjutriktning.

Trädskällarjakt: Man släpper hunden som gör kortare sökturer än älghunden (den ska uppsöka föraren för kontakt o sen iväg igen). Hunden söker fågellöpor i terrängen och stöter upp fågelnn i trädet. Duktiga hundar förföljer fågeln och stannar och lyssnar vart fågeln sätter sig, hunden ska sen sitta under trädet och markera fågeln med nosen och skälla. Det som kan vara svårt med jakten är att hitta igen fågeln i trädet.
När hunden har skällt c:a 30-40 min ska man gå så man är c:a 100 m ifrån, sen börja smyga o krypa tills man ser hunden och är på 50-60 m och bör då se fågeln, ser man den inte får man antingen gå närmare med risk att den far iväg eller backa o gå in på en ny riktning.

Toppfågeljakt: Toppfågeljakt bygger på födosöket hos fågeln. När dom inte kan beta på backen byter dom till tallbarr eller granbarr. Tjädern bor i tallskog på vintern. Orren äter gärna frön från björken. Orre jagas där det är hyfsat öppet och mycket björk.
Tjäder jagas på myrar och hyggen men med tallpartier i anslutning.
Man bör vara väldigt kamoflerad. Vitklädd, vita handskar och täckt ryggsäck. Man skidar fram i skogen och spana i trädtopparna efter fåglarna. Skotthållen är oftast 150-200 m, så det är viktigt med bra kikarsikte med hög förstoring, bra patron och bössa som skjuter täta träffbilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar