Eftersök: Eftersökt är i lagens mening inte jakt, det är avlivning. Då försvinner en hel del lagtext om vad man får och inte får göra.
Eftersöket börjar med att djuret har gått från platsen, dvs det blev inte ett dödande skott.
Det gäller att vara uppmärksam då man skjuter. Notera vad det är man skjuter
på (ko, kalv, tjur), var det fler djur i familjen? vad visade djuret för
skottecken?, vilket väderstreck sköt du mot, vilket håll tog djuret vägen?
Meddela jaktledaren via radion. Märk upp din skottplats och gå sedan rakt från
skottplatsen till platsen där viltet stod då du sköt och märk upp denna plats.
Gå sedan rakt tillbaka till din skottplats.(man ska ej gå omkring så mycket,
för då förstör man för eftersökshundarna)
När man meddelar sin jaktledare så ska han avbryta all jakt och det blir bara
koncentration på eftersöket. Det måste dock gå en timme från skottet men max
två timmar innan hundförare ska vara på plats och påbörja eftersöket, men först ska en skottplatsundersökning göras.
Tillvaratagande: Börjar när du har skjutit djuret. När man ska ta ur älgen så ska den, för att underlätta urtagningen, ligga på höger sida. Dvs. när man står bakom älgen ska benen vara på
vänster sida för att organen i bukhålan ska hamna på rätt sida.
Man ska göra så litet hål som möjligt när man ska ta ur älgen, för att så lite bakterier som möjligt ska komma in i djuret. Mellangärdet ska man försöka hålla intakt.
När man väl passat djuret (tagit ur inälvorna) så kan man antingen sota ur det (ta bort analöppning och könsdelar) i skogen eller så kan man frakta det till slakteriet och sota ur det där.
Efter det ska djuret flås och sedan hängas upp för mörning.
En regel när man ska möra är måttet 40dygnsgrader(minsta tiden). Dygnsgrader är medeltemperaturen x antal dygn. Hänger köttet i en
medeltemperatur på fem grader bör det alltså hänga i minst åtta dygn för
att uppnå en lämplig mörning.
Hygienen är viktig när man ska slakta och stycka då bakterier väldigt lätt får fäste och då förstör köttet och kan göra att man blir väldigt sjuk.
måndag 18 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar